Forskningsklynger på Saxo
Saxos forskningsklynger har til formål at styrke den generelle kvalitet af forskningslivet på instituttet gennem inspirerende, kollektive aktiviteter.
Det er en ambition, at klyngerne bidrager til at gøre instituttets forskning og forskningsaktiviteter synlige, tilgængelige og inviterende. Det er ligeledes et formål at bygge bro imellem discipliner på instituttet med henblik på at understøtte forskningsinteresser, der går på tværs af instituttets uddannelsesprogrammer. Klyngerne er endvidere tænkt som en platform for bedre integration af forskere i tidsbegrænsede stillinger i Saxo-kollektivet samt et tilbud om kollegiale fora til alle Saxo-forskere.
Difference
Forskningsklyngen Difference forener forskere på tværs af de forskellige discipliner på Saxo-Instituttet, der interesserer sig for sociale, kulturelle, økonomiske, politiske og sproglige differentieringsformer og -praksisser – samt beslægtede og overlappende temaer såsom identitet, magt, hierarki, inklusion og eksklusion.
I vores forskning fokuserer vi hver især på forskellige historiske og nutidige sammenhænge, men vi finder ofte fælles udfordringer, beslægtede ideer og ny inspiration, når vi deler og diskuterer vores arbejde.
Vi blander akademisk udveksling med sociale sammenkomster og mødes flere gange hvert semester over Wondrous Lunches (centreret omkring et fælles samtaletema) og Hydra-begivenheder (med tre korte præsentationer efterfulgt af en debat) for at diskutere røde tråde, forskelle og nye spor i vores forskning samt for at dele glæder og udfordringer ved forskningslivet på Saxo-Instituttet og i akademia. Klyngen udvikler sig løbende og er åben for alle, der er interesserede i at deltage og måske udvikle formater og foreslå emner.
Kontakt
- Karen Vallgårda: karenva@hum.ku.dk
- Tine Damsholt: tinedam@hum.ku.dk
Global
Forskningsklyngen Global samler et livligt fællesskab af forskere, hvis forskningsinteresser går på tværs af de kunstige grænser mellem nationer, imperier, kulturer og civilisationer. Vi udforsker en række forskellige metodiske tilgange, herunder, men ikke begrænset til, at undersøge strukturelle integrations- og opløsningsprocesser; foretage sammenligninger på tværs af tid, rum og politiske grænser; eksperimentere med forskellige geografiske og tidsmæssige skalaer og linser i historiske og etnologiske undersøgelser; og spore globale forbindelser, forviklinger og mønstre.
Vi mødes flere gange i løbet af semesteret for at præsentere og dele vores forskning i et afslappet og støttende miljø. Ud over at invitere eksterne talere til at præsentere deres arbejde, arrangerer vi også workshops og skrive-retreats. Alle er velkomne til at deltage i dette fællesskab af forskere.
Kontakt
- Jessica Hanser: jsha@hum.ku.dk
- Daniel Steinbach: steinbach@hum.ku.dk
Landskaber, sanser og økologier
Adskillige af Saxo-Instituttets forskere arbejder med emner, der knytter sig til landskaber, sanser og økologier – fra istiden til i dag, og ind i fremtidens verdener. Denne klynge er åben for forskere, som arbejder med landskaber og sanser, såvel som de sociale verdener, der opstår i forhold til landskaber og sanseoplevelser gennem praksis. Disse spænder fra fortidens og nutidens ressourceudvinding, vandring som forskningsmetode, arkitektoniske tilgange som offentlig diskurs, flerartslige livsformer, kulturarv, landbrugspraksis og afbødning af klimaændringer.
Denne forskningsklynge har til formål at fremme den tværfaglige udveksling på tværs af de mange forskellige interesser og tilgange til kroppens bevægelse og relationelle landskaber. Alle tænkelige perspektiver på området er velkomne: begrebsmæssige eller teoretiske diskussioner, metoder og metodeteoretiske tilgange, økonomiske og politiske undersøgelser, forsknings i etik og æstetik, samt periode- og områdespecifikke undersøgelser.
Da de fleste aktiviteter kredser om empiriske undersøgelser, plejer klyngen at organisere en eller to ekskursioner pr. semester, for eksempel besøg på udstillinger, eller under åben himmel i urbane eller landlige kontekster, eller i form af vandreseminarer med præsentationer og diskussioner. Vi inviterer også gæstetalere til klyngen, afholder filmvisninger, tilbyder skriveworkshops og forsøger i det hele taget at opdyrke et stimulerende og kreativt kollegialt miljø på Saxo-Instituttet ved at dele igangværende ideer med hinanden og samarbejde om publikationer og ansøgninger.
Kontakt
- Katy Overstreet: katy.overstreet@hum.ku.dk
- Tim Flohr Sørensen: klq302@hum.ku.dk
Mobilities
Mobilities samler forskere fra forskellige discipliner på Saxo-Instituttet for at udersøge bevægelse i rum, tid, discipliner og metoder. Bevægelse påvirker ethvert aspekt af den menneskelivet, og medlemmer af Mobilities-klyngen udforsker kompleksiteten og mangfoldigheden af mobilitet (mobiliteterne) af ting, mennesker, steder og ideer både i nyere tid og i det lange historiske perspektiv.
Selvom mobilitet åbenlyst er et centralt begreb i studiet af migration, diaspora, infrastruktur, etc, spiller det også en vigtig rolle i analyser af klasse, familie, magt, kunst og politik. Hvem eller hvad bevæger sig (og hvem eller hvad gør ikke)? I forhold til hvad? Hvad strukturerer denne mobilitet? Dette er spørgsmål, der bør udforskes på tværs af discipliner for at udvide vores tænkning om mobilitet som begreb og fænomen.
Mobilities arrangerer seminarer, foredrag, debatter, forelæsninger, visninger og mere. Formaterne er frie og skiftende – og mobile! – og tilpasser sig medlemmernes ideer og interesser.
Kontakt
- Christian Ammitzbøll Thomsen: cammt@hum.ku.dk
- Zachary Whyte: whyte@hum.ku.dk
Kontakt
Viceinstitutleder for forskning
Anne Folke Henningsen