Peter Edelberg

Peter Edelberg

Forskning
Jeg var fra 2019 til 2023 tilknyttet en skandinavisk forskningsgruppe, der undersøgte skandinavisk LGBT-historie under overskriften: 'En nordisk queer-revolution? Homo- og transaktivisme i Danmark, Norge og Sverige 1948-2018'. Projektet er transnationalt, og min del omhandler de skandinaviske LGBT-foreninger i det tyvende århundrede.

Fremadrettet er jeg medredaktør for en international antologi med arbejdstitlen Transnational Queer History, hvor en hold af forskere fra flere kontinenter forsøger at samle impulserne væk fra metodologisk nationalisme i LGBT-historie og kanalisere dem mod en transnational forståelse af LGBT-bevægelsen.

Jeg var fra 2012 til 14 tilknyttet det nordiske projekt, History of Nordic Historiography beyond Methodological Nationalism - Comparative and Cross-National Perspectives, c. 1850s onwards, hvor jeg fokuserer på det socialhistoriske gennembrud i 1960'erne i Norden og de efterfølgende metodologiske og teoretiske diskussioner. Projektet udmundede i en antologi om metodologisk nationalisme i nordisk historieforskning.

Derudover har jeg været del af forskningsprojekterne Cultural Histories of Crime in Denmark (2014-2018), Sexual Revolutions (2010-2014) og Queer Cities, Queer Cultures: Europe since 1945 (2009-2014).

De fleste af mine arbejder er tilgængelig på ResearchGate:
https://www.researchgate.net/profile/Peter-Edelberg

Undervisning

Jeg underviser primært inden for køns- og seksualitetshistorie, socialhistorie i det 20. årh., arkivbrug, historisk metode og teori samt historiografi. Jeg har vejledt 10+ specialer, og kontakt mig hvis du går med specialeidéer inden for særligt LGBT-historie, seksualitetshistorie eller kønshistorie.

Øvrige fagområder

Dansk og europæisk historie i det 20. og 21. århundreder

køn og seksualitet
 - homoseksualitet
 - prostitution
 - pædofili
 - pornografi
 - maskulinitet

velfærdsstatens historie
 - demokratisering
 - kriminalitet
 - politi
 - disciplinering
 - børneforsorg
 - subjektivering

historiografi og historieteori
 - klassisk og funktionel kildekritik
 - kulturhistorisk teori og metode
 - poststrukturalistisk teori og metode
 - queer theory
 - Michel Foucault og hans arvtagere

besættelsestidens historie
 - modstandsbevægelserne
 - Special Operations Executive (SOE)
 - besættelsens historiografi

Øvrige interesser i tilfældig rækkefølge: slægtshistorie, fantasylitteratur, J. R. R. Tolkien (herunder hans kunstsprog, særligt Quenya og Sindarin), Færøerne, religion, mytologi, kristendom, teologi, sproghistorie, eksistentialisme, Søren Kierkegaard, K. Olesen-Larsen.

ID: 6463135