Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

Standard

Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig. / Nielsen, Niels Jul.

2004. 376 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

Harvard

Nielsen, NJ 2004, Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig.

APA

Nielsen, N. J. (2004). Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig.

Vancouver

Nielsen NJ. Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig. 2004. 376 s.

Author

Nielsen, Niels Jul. / Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig. 2004. 376 s.

Bibtex

@book{260e80c0c48611debda0000ea68e967b,
title = "Mellem storpolitik og v{\ae}rkstedsgulv. Den danske arbejder - f{\o}r, under og efter Den kolde krig",
abstract = " Arbejderbev{\ae}gelsen har sat et markant pr{\ae}g p{\aa} udviklingen af s{\aa}vel velf{\ae}rdssamfund som velf{\ae}rdsstat gennem 1900-tallet. Et almindeligt synspunkt er, at en st{\ae}rk fagbev{\ae}gelse og et toneangivende Socialdemokrati 'nedefra' - udfra en ideologi om en forbedring af forholdene for den j{\ae}vne befolkning - har tilk{\ae}mpet sig en stor indflydelse p{\aa} det danske samfunds indretning.  Mellem storpolitik og v{\ae}rkstedsgulv vender denne sammenh{\ae}ng p{\aa} hovedet og sp{\o}rger: I hvilken forstand har det udenrigspolitiske klima, som den danske stat har skulle overleve i, sat dagsordenen og etableret s{\ae}rlige vilk{\aa}r for den l{\o}n­arbejdende del af befolkningen og dens politiske repr{\ae}sentanter? Og hvilken rolle er den j{\ae}vne arbejder blevet tildelt i denne historie?Gennem et n{\ae}rbillede af Danmarks mest karakteristiske - og politisk iscenesat­te - virksomhed, Burmeister & Wain, unders{\o}ges sammenh{\ae}ngen mellem skiften­de storpoli­tiske dagsordener og meni­ge arbejderes dagligdag og arbejds­vilk{\aa}r. Vanskelighederne med at f{\aa} skabt sammenh{\ae}ng mellem arbejderbev{\ae}gelsens top og arbejderen p{\aa} den enkelte virksomhed udforskes gennem syv {\aa}rtier: Fra 1930er­nes krise, over verdenskrigens kompromit­tering af socialdemokratismen, 1950ernes og -60ernes koldkrigs­klima med benh{\aa}rde fronter mellem kommuni­ster og social­demokrater, radikali­seringen omkring 1970, til {\o}stblokkens sam­menbrud og de sidste {\aa}rtiers udvikling, der har betydet, at man i dag ikke l{\ae}ngere taler om 'arbejdere'.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, kold krig, arbejderbev{\ae}gelse, arbejdsliv, Arbejderbev{\ae}gelsens Informations Central, velf{\ae}rdsstat, cold war, labour movement, work, Arbejderbev{\ae}gelsens Informations Central, welfare state",
author = "Nielsen, {Niels Jul}",
year = "2004",
language = "Dansk",
isbn = "87-7289-862-3",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig

AU - Nielsen, Niels Jul

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 -  Arbejderbevægelsen har sat et markant præg på udviklingen af såvel velfærdssamfund som velfærdsstat gennem 1900-tallet. Et almindeligt synspunkt er, at en stærk fagbevægelse og et toneangivende Socialdemokrati 'nedefra' - udfra en ideologi om en forbedring af forholdene for den jævne befolkning - har tilkæmpet sig en stor indflydelse på det danske samfunds indretning.  Mellem storpolitik og værkstedsgulv vender denne sammenhæng på hovedet og spørger: I hvilken forstand har det udenrigspolitiske klima, som den danske stat har skulle overleve i, sat dagsordenen og etableret særlige vilkår for den løn­arbejdende del af befolkningen og dens politiske repræsentanter? Og hvilken rolle er den jævne arbejder blevet tildelt i denne historie?Gennem et nærbillede af Danmarks mest karakteristiske - og politisk iscenesat­te - virksomhed, Burmeister & Wain, undersøges sammenhængen mellem skiften­de storpoli­tiske dagsordener og meni­ge arbejderes dagligdag og arbejds­vilkår. Vanskelighederne med at få skabt sammenhæng mellem arbejderbevægelsens top og arbejderen på den enkelte virksomhed udforskes gennem syv årtier: Fra 1930er­nes krise, over verdenskrigens kompromit­tering af socialdemokratismen, 1950ernes og -60ernes koldkrigs­klima med benhårde fronter mellem kommuni­ster og social­demokrater, radikali­seringen omkring 1970, til østblokkens sam­menbrud og de sidste årtiers udvikling, der har betydet, at man i dag ikke længere taler om 'arbejdere'.

AB -  Arbejderbevægelsen har sat et markant præg på udviklingen af såvel velfærdssamfund som velfærdsstat gennem 1900-tallet. Et almindeligt synspunkt er, at en stærk fagbevægelse og et toneangivende Socialdemokrati 'nedefra' - udfra en ideologi om en forbedring af forholdene for den jævne befolkning - har tilkæmpet sig en stor indflydelse på det danske samfunds indretning.  Mellem storpolitik og værkstedsgulv vender denne sammenhæng på hovedet og spørger: I hvilken forstand har det udenrigspolitiske klima, som den danske stat har skulle overleve i, sat dagsordenen og etableret særlige vilkår for den løn­arbejdende del af befolkningen og dens politiske repræsentanter? Og hvilken rolle er den jævne arbejder blevet tildelt i denne historie?Gennem et nærbillede af Danmarks mest karakteristiske - og politisk iscenesat­te - virksomhed, Burmeister & Wain, undersøges sammenhængen mellem skiften­de storpoli­tiske dagsordener og meni­ge arbejderes dagligdag og arbejds­vilkår. Vanskelighederne med at få skabt sammenhæng mellem arbejderbevægelsens top og arbejderen på den enkelte virksomhed udforskes gennem syv årtier: Fra 1930er­nes krise, over verdenskrigens kompromit­tering af socialdemokratismen, 1950ernes og -60ernes koldkrigs­klima med benhårde fronter mellem kommuni­ster og social­demokrater, radikali­seringen omkring 1970, til østblokkens sam­menbrud og de sidste årtiers udvikling, der har betydet, at man i dag ikke længere taler om 'arbejdere'.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - kold krig

KW - arbejderbevægelse

KW - arbejdsliv

KW - Arbejderbevægelsens Informations Central

KW - velfærdsstat

KW - cold war

KW - labour movement

KW - work

KW - Arbejderbevægelsens Informations Central

KW - welfare state

M3 - Bog

SN - 87-7289-862-3

BT - Mellem storpolitik og værkstedsgulv. Den danske arbejder - før, under og efter Den kolde krig

ER -

ID: 15432349