Filer, forvaltning, forhandling: En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Filer, forvaltning, forhandling : En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv. / Drachmann, Emilie Paaske.

2023. 367 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Drachmann, EP 2023, Filer, forvaltning, forhandling: En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv.

APA

Drachmann, E. P. (2023). Filer, forvaltning, forhandling: En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv.

Vancouver

Drachmann EP. Filer, forvaltning, forhandling: En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv. 2023. 367 s.

Author

Drachmann, Emilie Paaske. / Filer, forvaltning, forhandling : En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv. 2023. 367 s.

Bibtex

@phdthesis{c096f9e4a74a4d518272dc31dfe6a2d3,
title = "Filer, forvaltning, forhandling: En materiel-semiotisk unders{\o}gelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv",
abstract = "Denne afhandling omhandler det danske arbejde med UNESCOs 2003-konvention i perioden 2018-2021. 2003-konventionen med det officielle navn Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage omhandler sikringen af immateriel kulturarv i mods{\ae}tning til UNESCOs Verdensarvskonvention fra 1972, der besk{\ae}ftiger sig med materiel kultur- og naturarv. Danmark tilsluttede sig konventionen i 2010, og i 2017 annoncerede den dav{\ae}rende kulturminister den f{\o}rste danske frist for ans{\o}gninger til konventionens internationale lister over kulturarv.Med teoretisk afs{\ae}t i Science and Technology Studies (STS) og akt{\o}r-netv{\ae}rksteori (ANT) g{\aa}r unders{\o}gelsen helt t{\ae}t p{\aa} de konkrete processer og praksisser, hvormed immateriel kulturarv skabes som et f{\ae}nomen, b{\aa}de i arbejdet hos den danske forvaltningsinstitution, Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, og i personers, organisationers og foreningers bestr{\ae}belser p{\aa} at f{\aa} deres kulturelle praksisser anerkendt og indskrevet p{\aa} konventionens lister. Empirisk bygger afhandlingen p{\aa} langvarigt feltarbejde p{\aa} Dansk Folkemindesamling samt blandt relevante ans{\o}gergrupper.I afhandlingen vises det, hvordan arbejdet med 2003-konventionen i h{\o}j grad er et papirarbejde, der handler om at lave overs{\ae}ttelser og med et begreb fra Bruno Latour inskriptioner. Dette g{\ae}lder b{\aa}de overs{\ae}ttelse af den internationale konventionen, dens overordnede retningslinjer og begreb om immateriel kulturarv, der skal overs{\ae}ttes til danske forhold og forst{\aa}elser i skabelsen af et dansk immateriel kulturarvsregime. Det g{\ae}lder ogs{\aa} overs{\ae}ttelsen og inskriptionen af levende kulturelle praksisser som ans{\o}gningsfiler, der dermed bliver mobile og potentielt mobiliserende p{\aa} vej mod bed{\o}mmelsen hos UNESCO.Afhandlingen bidrager til den eksisterende forskning i 2003-konventionen ved at foretage den f{\o}rste samlede analyse af det danske arbejde med 2003-konventionen, som hidtil kun er blevet sparsomt unders{\o}gt og beskrevet. Derudover bidrager afhandlingen til den bredere forskning i forvaltningen og skabelsen af kulturarv gennem et fokus p{\aa} hvordan kulturelle praksisser kulturarvsligg{\o}res i arbejdet med papirer, dokumenter, skemaer m.m.",
author = "Drachmann, {Emilie Paaske}",
year = "2023",
language = "Dansk",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Filer, forvaltning, forhandling

T2 - En materiel-semiotisk undersøgelse af det danske arbejde med UNESCOs konvention om immateriel kulturarv

AU - Drachmann, Emilie Paaske

PY - 2023

Y1 - 2023

N2 - Denne afhandling omhandler det danske arbejde med UNESCOs 2003-konvention i perioden 2018-2021. 2003-konventionen med det officielle navn Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage omhandler sikringen af immateriel kulturarv i modsætning til UNESCOs Verdensarvskonvention fra 1972, der beskæftiger sig med materiel kultur- og naturarv. Danmark tilsluttede sig konventionen i 2010, og i 2017 annoncerede den daværende kulturminister den første danske frist for ansøgninger til konventionens internationale lister over kulturarv.Med teoretisk afsæt i Science and Technology Studies (STS) og aktør-netværksteori (ANT) går undersøgelsen helt tæt på de konkrete processer og praksisser, hvormed immateriel kulturarv skabes som et fænomen, både i arbejdet hos den danske forvaltningsinstitution, Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, og i personers, organisationers og foreningers bestræbelser på at få deres kulturelle praksisser anerkendt og indskrevet på konventionens lister. Empirisk bygger afhandlingen på langvarigt feltarbejde på Dansk Folkemindesamling samt blandt relevante ansøgergrupper.I afhandlingen vises det, hvordan arbejdet med 2003-konventionen i høj grad er et papirarbejde, der handler om at lave oversættelser og med et begreb fra Bruno Latour inskriptioner. Dette gælder både oversættelse af den internationale konventionen, dens overordnede retningslinjer og begreb om immateriel kulturarv, der skal oversættes til danske forhold og forståelser i skabelsen af et dansk immateriel kulturarvsregime. Det gælder også oversættelsen og inskriptionen af levende kulturelle praksisser som ansøgningsfiler, der dermed bliver mobile og potentielt mobiliserende på vej mod bedømmelsen hos UNESCO.Afhandlingen bidrager til den eksisterende forskning i 2003-konventionen ved at foretage den første samlede analyse af det danske arbejde med 2003-konventionen, som hidtil kun er blevet sparsomt undersøgt og beskrevet. Derudover bidrager afhandlingen til den bredere forskning i forvaltningen og skabelsen af kulturarv gennem et fokus på hvordan kulturelle praksisser kulturarvsliggøres i arbejdet med papirer, dokumenter, skemaer m.m.

AB - Denne afhandling omhandler det danske arbejde med UNESCOs 2003-konvention i perioden 2018-2021. 2003-konventionen med det officielle navn Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage omhandler sikringen af immateriel kulturarv i modsætning til UNESCOs Verdensarvskonvention fra 1972, der beskæftiger sig med materiel kultur- og naturarv. Danmark tilsluttede sig konventionen i 2010, og i 2017 annoncerede den daværende kulturminister den første danske frist for ansøgninger til konventionens internationale lister over kulturarv.Med teoretisk afsæt i Science and Technology Studies (STS) og aktør-netværksteori (ANT) går undersøgelsen helt tæt på de konkrete processer og praksisser, hvormed immateriel kulturarv skabes som et fænomen, både i arbejdet hos den danske forvaltningsinstitution, Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, og i personers, organisationers og foreningers bestræbelser på at få deres kulturelle praksisser anerkendt og indskrevet på konventionens lister. Empirisk bygger afhandlingen på langvarigt feltarbejde på Dansk Folkemindesamling samt blandt relevante ansøgergrupper.I afhandlingen vises det, hvordan arbejdet med 2003-konventionen i høj grad er et papirarbejde, der handler om at lave oversættelser og med et begreb fra Bruno Latour inskriptioner. Dette gælder både oversættelse af den internationale konventionen, dens overordnede retningslinjer og begreb om immateriel kulturarv, der skal oversættes til danske forhold og forståelser i skabelsen af et dansk immateriel kulturarvsregime. Det gælder også oversættelsen og inskriptionen af levende kulturelle praksisser som ansøgningsfiler, der dermed bliver mobile og potentielt mobiliserende på vej mod bedømmelsen hos UNESCO.Afhandlingen bidrager til den eksisterende forskning i 2003-konventionen ved at foretage den første samlede analyse af det danske arbejde med 2003-konventionen, som hidtil kun er blevet sparsomt undersøgt og beskrevet. Derudover bidrager afhandlingen til den bredere forskning i forvaltningen og skabelsen af kulturarv gennem et fokus på hvordan kulturelle praksisser kulturarvsliggøres i arbejdet med papirer, dokumenter, skemaer m.m.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Filer, forvaltning, forhandling

ER -

ID: 369127497