Kritisk kronologi: Periodisering og timelighed i et flerfagligt lys

Seminar ved seniorforsker Cecilie Brøns, adjunkt Kristian Handberg, adjunkt Amalie Skovmøller, lektor Tim Flohr Sørensen, lektor Christian Ammitzbøl Thomsen og seniorforsker Dorthe Aagesen.

Source: Tim Flohr SørensenDette eftermiddagsseminar stiller skarpt på kronologi, og hvordan kronologi (herunder tid og perioder) tænkes ift. kunst- og kulturobjekter og landskaber. Inden for historie, arkæologi, og kunsthistorie skildres tid ofte som et lineært fænomen. På denne linje flyder tid fremad, som vandet i en flod, hvor floden kan skaleres og opdeles i afsnit, som perioder der kan stables som klodser eller afløse hinanden. Kronologi danner overblik og skaber orden.

Placeringen af skillelinjerne for den ene og den anden periode er imidlertid ikke en neutral operation: Det er en magtfuldt handling at definere og organisere det kronologiske overblik. Kronologi er så at sige aldrig uden konsekvenser for forståelsen af fortidige begivenheder, kunstværker, og naturens eller menneskers rolle i de løbende historiske skift. Men i hvor vid udstrækning svarer de analytiske kronologier til den erfarede for/historiske virkelighed?

I seminaret bidrager forskere fra historie, arkæologi, kunsthistorie og kuratering til en fælles udforskning af, hvad kronologi er, og hvilken betydning kronologi har for arbejdet med og forståelsen af konkrete objekter, værker, landskaber, og samfund. Seminaret er designet til studerende, men alle er velkomne til at lytte med og tage del i de fælles diskussioner, som forskerne lægger op til.


Seminaret indgår i Archaeology Research Seminar Series - foråret 2024