FredagsForum: En gentænkning af Museumsloven?

Debat med regionchef og ph.d.-stipendiat Arkeologerna i Lund Joakim Thomassen, lektor ved Aarhus Universitet Andres Dobat og afdelingschef Museum Nordsjælland Esben Aarsleff.

Saxo-Arkæologi og Arkæologisk Forum indleder et nyt samarbejde under titlen FredagsForum, hvor en nyligt udgivet artikel i Arkæologisk Forum vil blive sat til debat. Formatet er ‘author meets critics’.

Foto: Morten Kamphøvener. Reproduceret med tilladelse fra Museum Sønderjyllands Mediearkiv.I det første FredagsForum sætter vi Andres Dobat i stævne med Joakim Thomasson og Esben Aarsleff. I Arkæologisk Forum nr. 49 foreslår Dobat en gentænkning af Museumslovens kapitel 8, som kan åbne for en kommerciel arkæologi i Danmark, der bryder med museernes aktuelle statsautoriserede monopol. Dobat hævder, at dette kan være ‘befrielsens øjeblik’ for arkæologien i Danmark, og foregriber selv, at spørgsmålet kan foranledige en ‘ubekvem, men dog nødvendig diskussion’.

Saxo-Arkæologi og Arkæologisk Forum har inviteret Joakim Thomassen og Esben Aarsleff til at dele deres refleksioner over spørgsmålet fra hvert deres perspektiv, henholdsvis fra den allerede kommercialiserede arkæologi i Sverige, og fra et dansk museum med arkæologisk ansvar. FredagsForum lægger op til en saglig og sober udveksling af idéer, holdninger og meninger til emnet, hvor der vil blive rig mulighed for at debattere arkæologiens fremtid og institutionelle forankring med forfatteren og kritikerne.


Arrangementet indgår i Archaeology Research Seminar Series - foråret 2024