Under fremmed flag – om danske frivillige i fremmed krigstjeneste før og nu

Under fremmed flag

Militærhistorisk netværk inviterer til seminar i samarbejde med Saxo-instituttet.

De moralske og juridiske dilemmaer omkring danske frivillige i fremmed krigstjeneste er et tilbagevendende tema i den politiske debat. Senest har vi igen diskuteret stridsemnet i forbindelse med danskere, der har meldt sig til krigstjeneste i Ukraine og for Islamisk Stat. Seminaret giver historisk kontekst og perspektiv til debatten ved at diskutere og sammenligne forskelligartede historiske erfaringer.

Ved seminaret vil 3 eksperter diskutere de frivilliges motiver, samfundets politiske, moralske og juridiske reaktioner og krigsdeltagelsens konsekvenser:

Historiker og professor Morten Heiberg (Københavns Universitet) er ekspert i den spanske borgerkrig og leder af forskningsprojektet ”Foreign Fighters: Past, present and future”. 

Forfatter Thomas Harder, der har skrevet en række bøger om danske frivillige under Anden Verdenskrig, bl.a. om dansk officer i britisk tjeneste Anders Lassen; munken og partisanen Arndt “Paolo il Danese” Lauritzen, og søskendeparret Henrik og Ellen Karsten, der tillige gjorde tjeneste i de britiske styrker (i bogen Kæreste Kek).

Lektor Claus Bundgård Christensen (Roskilde Universitet) gør status over hans mangeårige udforskning af de danske Østfrontsfrivillige, der trådte i tysk krigstjeneste under Anden Verdenskrig.

Deres oplæg vil blive efterfulgt af en fælles paneldebat.

I pausen vil det være muligt at købe kaffe mv. i cafe Hava Java i Bygning 23.


Om Militærhistorisk Netværk

Militærhistorisk Netværk er en forening af og for medlemmer, der anvender militærhistorie i deres daglige virke inden for forskning, formidling eller anvendt militærhistorie i bl.a. den militære profession. Det militærhistoriske Netværk udgiver et fagfællebedømt tidsskrift Fra krig og fred og er en del af det internationale militærhistoriske samarbejde International Commission for Military History. Ønsker man medlemskab (400,- kr. årligt) kontaktes milhiskom@gmail.com. Studerende kan blive medlem for 200 kr. årligt. Medlemskab inkluderer abonnement på tidsskriftet.