I krig og kærlighed – historikeren og den historiske film

Militærhistorisk netværk inviterer i samarbejde med Saxo-instituttet til seminar om historiske spillefilm.

Historiske spillefilm er populære som aldrig før – men udløser ofte livlig debat om historiebrug og manipulation, med faghistorikere som passionerede deltagere. Fiktionen påvirker historiebevidstheden med en kraft, som faghistorikeren aldrig kan leve op til, uanset hvor formidlingsbevidste vi er. Men hvordan kan vi som historikere påvirke produktionen af spillefilm og deltage i debatten om deres virkning? Hvordan kan historikeren påvirke filmproduktionens forskellige faser? Hvad er absolutte ”showstoppere” og hvilke kompromisser må man acceptere som faglig autoritet? Og hvad er historikerens ansvar i forhold til spillefilm og TV-produktioner, der mere eller mindre åbenlyst manipulerer eller fordrejer viden og forskning om emnet?

3 historikere giver deres bud på historikerens rolle, bidrag og ansvar i forhold til fiktionsfilmens kunstneriske proces:

  • Lektor Claus Bundgård Christensen, RUC, der vil fortælle om konsulentrollen bl.a. senest på spillefilmen ”Erna i krig”.
  • Forfatter og forsker Trine Engholm Michelsen, om arbejdet med at konvertere hendes bog ”Storfyrstinden”, om modstandskvinden Jutta Graae, til dramadokumentar.
  • Lektor Rasmus Glenthøj, SDU, gør status over debatten omkring TV-serien og spillefilmen ”1864”.

Deres oplæg vil blive efterfulgt af en fælles paneldebat.

I pausen vil det være muligt at købe kaffe mv. i cafe ”Mødestedet” (i samme bygning).


Militærhistorisk Netværk er en forening af og for medlemmer, der anvender militærhistorie i deres daglige virke inden for forskning, formidling eller anvendt militærhistorie i bl.a. den militære profession. Det militærhistoriske Netværk udgiver et fagfællebedømt tidsskrift Fra krig og fred og er en del af det internationale militærhistoriske samarbejde International Commission for Military History. Ønsker man medlemskab (DKK 400,- årligt) kontaktes milhiskom@gmail.com