Historier fra undergrunden ved Line Lerke

Fredagsforelæsning med titlen "Historier fra undergrunden - arkæologisk formidling og samfundsrelevans i den vestjyske museumsverden" ved Line Lerke, Museumsinspektør og arkæolog fra ArkVest (Arkæologi Vestjylland). Alle er velkomne.

Abstract

”Hvad skal vi med arkæologi?” Spørgsmålet trænger sig i stigende grad på i tidens krav om samfundsrelevans, og det er derfor emnet for nærværende oplæg. Med udgangspunkt i det daglige arbejde på et vestjysk museum med jævnlig bygherrebetalt gang på Lars Tyndskids marker, vil jeg fokusere på formidlingen og fundsrelevansen af det arbejde, arkæologer udfører. Oplægget vil fokusere på formidling af forundersøgelser og udgravninger foruden det liv, det arkæologiske materiale efterfølgende lever. Hvordan legitimerer vi arkæologiens plads i verden og i bygherres budgetter?

Ydermere vil en istidsudstilling for børn være med til at belyse, hvordan arkæologien kan komme til udtryk i udstillinger. Herunder følger diskussion af hvordan et komplekse og teoretiske kan formidles. Hvordan kan arkæologien anvendes i folkehøjde og samtidig forbløffe og udfordre modtageren? Hvor meget magi, fantasi og fiktion skal vi krydre forhistorien med?