Kastrupfundet, fyrstelige kenotafbegravelser?
Forskningsfredage på Arkæologi: Mads Leen Jensen, museumsinspektør Museum Sønderjylland.
Kastrupfundet er et komplekst anlæg, der ikke let lader sig tolke. Den nedpløjede høj blev udgravet i 1937/38 og dækkede over en central stenbunke, under hvilken der var nedgravet et lerkar. Sekundært var der i højfylden nedgravet endnu et lerkar og begge disse to lerkar var hver fyldt med udstyret til en germansk kriger med fuld bevæbning. Derudover fandtes en tredje nedgravning ligeledes med våben til en fuld bevæbning. Alle tre fundkontekster indeholdt desuden romersk import og andre luksusprægede genstande som sølvtuscherede stolsporer, et pragtspænde i sølv med guldblik og en guldfingerring. Det som gør Kastrupfundet svært at tolke er, at der i ingen af de tre fundkontekster fandtes brændte menneskeknogler af de afdøde. Da bevaringsforholdene for knogler var til stede, kan det ikke skyldes nedbrydning. Kun det andet led af en lillefinger fra et menneske, fandtes i det centrale lerkar. Er der måske her tale om en parallel til den romerske gravskik Os resectum?
Kastrup betragtes i dag af de fleste forskere som fyrstelige krigergrave, idet der er klare paralleller til andre krigergrave i det skandinaviske og nordtyske område i ældre romersk jernalder. Ud fra de vedlagte gravgaver kan de gravlagte placeres højt i tidens sociale hierarki i Syd- og Sønderjylland. Af grave på samme sociale niveau kan bl.a. nævnes Tombølgård, Brokær, Dollerup, Bredal, Agersbøl høj 2 og Bjergelide grav VII i det sydlige Jylland samt flere grave fra det Elbgermanske område. Her kan nævnes Hankenbostel, Marwedel, Hagenow og flere af gravene fra gravpladsen Hamfelde.
Sønderjylland er op gennem romersk jernalder en meget spændende region i dansk forhistorie. Som en af portene til det skandinaviske område har Sønderjylland haft en vigtig rolle i formidlingen af kontakterne til resten af det frie Germanien og Romerriget. Kastrupfundet indgår i denne kontekst sammen med andre fyrstegrave i Sønderjylland og viser direkte kontakter til de provinsialromerske område.
Projektet Kastrupfundet, fyrstelige kenotafbegravelser? er støttet af Elisabeth Munksgaard Fonden.