Gribshunden – vraget af et senmiddelalderligt kongeskib

Foto: Ingemar Lundgren

Forskningsfredag på Arkæologi: Forelæsning v/ Rolf Warming, cand.mag. MA, Society for Combat Archaeology.

Arrangementet er en del af Forskningsfredag på arkæologi og afholdes via Zoom. Alle er velkomne til at lytte med. Varighed: 45-60 min.

Resumé

Under en diplomatisk rejse til Kalmar i sommeren 1495 forliser Kong Hans’ mægtige flagskib ’Gribshunden’ ud for Blekinges kyst efter en voldsom brand ombord. Vraget er et af verdens mest velbevarede skibe fra senmiddelalderen. Hun er en nøglebrik i vores forståelse af skibsteknologi og søkrig i denne begivenhedsrige periode i Europa, hvor bl.a. nye verdener opdages, fremmede lande befolkes og storpolitiske magtkampe udkæmpes. Samtidig er hun den stolte forløber til den danske flåde, som Kong Hans grundlægger i 1510.

I den seneste række år har marinarkæologiske undersøgelser ved vraget resulteret i flere opsigtsvækkende fund, der belyser ’Gribshundens’ vigtige rolle som et politisk værktøj og en sejlende krigsmaskine. Blandt fundene kan fremhæves armbrøstfragmenter- og bolte, en hagebøsse, flere sølvmønter, et ølkrus med et symbol af en kongekrone, mm. I dette oplæg fortælles der om skibets betydning og de marinarkæologiske undersøgelser af vraget, herunder udgravningerne i 2019 og de nye opdagelser.

Deltag på Zoom