Praksistilgangen i kamparkæologi: Vikingetidens skjoldteknologi
Forskningsfredage på Arkæologi: Forelæsning ved cand.mag., MA Rolf Fabricius Warming, Society for Combat Archaeology.
Resumé
I de seneste årtier er der inden for arkæologisk forskning opstået en fornyet, bred, interesse i krig og krigsrelateret materiel kultur. Trods denne udvikling er der blevet foretaget relativt få faglige undersøgelser der har taget udgangspunkt i de mere praktiske aspekter af krigsførelse i fortiden. Den såkaldte ”Practice Approach”, eller praksistilgangen, tilbyder et teoretisk grundlag for sådanne studier og tydeliggør værdien af at undersøge krigeriske praksisser i fortiden.
Behovet for at implementere denne tilgang i et større omfang er særdeles tydeligt indenfor vikingetidsforskningen, som beskæftiger sig med den tidsperiode som nok har tiltrukket mest opmærksomhed hvad angår dansk militærhistorie. Selvom vikingetidens plyndringstogter, invasioner og krigere i alle dage været genstand for stor fascination, har det faglige fokus på de praksisrelaterede spørgsmål om krigsførelse i denne tidsperiode været overraskende mangelfuld, især i forhold til våbenbrug.
For at både anspore til et større fagligt fokus på vikingetidens krigeriske praksisser, og demonstrere hvordan praksistilgangen kan påvirke valg af metode, vil denne præsentation tage udgangspunkt i vikingetidens skjoldteknologi. Præsentationen vil fremlægge en række forskellige analyser (historiske, arkæologiske og eksperimentelle) og igangværende projekter, som alle er foretaget indenfor praksistilgangen med henblik på at belyse vikingetidens skjoldkonstruktioner og deres brug. Analyserne belyser ikke blot specifikke handlingsmæssige spørgsmål omkring våbenteknologien – såsom taktik – men også mere generelle spørgsmål om, hvad de krigeriske praksisser kan være udtryk for i en samfundsmæssig kontekst.