Mads Langballe Jensen

Mads Langballe Jensen

Gæsteforsker

Jeg er historiker og arbejder med de politiske idéers historie i den tidlig moderne periode. I min forskning beskæfter jeg mig især med med natur- og folkeretten, og de mange måder den som diskurs er blevet brugt til at håndtere politiske og religiøse problemer og udviklinger i tiden, fra den protestantiske reformation i 1500-tallet, over oplysningstiden i det nordlige Europa, til dansk kolonialisme i Vestafrika.

Mit nuværende projekt, finansieret af Carlsbergfondet, handler om den danske tilstædeværelse og kolonialisme på Guinea- eller Guldkysten, det nuværende Ghana, i Vestafrika. Her undersøger jeg især hvordan natur- og folkeretten blev brugt til at legitimere danske territorial- og suverænitetskrav, og som sådan fungerede som en prisme for de danske opfattelser af de sociale og politiske forhold på kysten.

Desuden har jeg i længere tid arbejdet med naturretten som undervisningsfag i Danmark-Norge fra slutningen af 1600-tallet og ind i 1700-tallet. Her har jeg undersøgt hvordan repræsentanter for for forskellige læretraditioner forfægtede vidt forskellige former for naturretsteorier med vidtrækkende politiske og religiøse implikationer. Ikke mindst har jeg vist hvordan fortalere for en Hallensisk naturretstradition var tidlige forkæmpere for åndsfrihed og sekularisering og stærke kritikere af teologisk autoritet i starten af 1700-tallet.

Før jeg kom til Saxo-Instituttet på et Carlsberg Reintegration Fellowship har jeg haft flere postdoc stillinger, forsket og undervist, ved en række engelske og tyske universiteter, bl.a. University College London, Kings College London, og Erfurt Universitet.

Jeg har en MA i History of Political Thought and Intellectual History fra Queen Mary, University of London og en PhD i Historie fra University College London.

Min første bog, A Humanist in Reformation Politics: Philipp Melanchthon on Political Philosophy and Natural Law, udkom på Brill i 2020.

Udvalgte publikationer

  1. Udgivet

    ‘An undisputable right … to appropriate … the propriety, and dominium of this coast’. Natural law and Danish colonialism on the eighteenth-century Guinea Coast I

    Jensen, Mads Langballe, 2023, I: Global Intellectual History. 8, 2, s. 186-208

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

  2. Udgivet

    They ‘submitted themselves with their lands to his majesty … for ever and always’: Natural law and Danish colonialism on the eighteenth-century Guinea Coast II

    Jensen, Mads Langballe, 2023, I: Global Intellectual History. 8, 2, s. 209-228

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

  3. Udgivet

    A Humanist in Reformation Politics: Philipp Melanchthon on Political Philosophy and Natural Law

    Jensen, Mads Langballe, 2020, Leiden: Brill. 220 s. (Early Modern Natural Law: Studies & Sources, Bind 3).

    Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

  4. Udgivet

    Libertas philosophandi and natural law in early eighteenth-century Denmark-Norway

    Jensen, Mads Langballe, 2 apr. 2020, I: Intellectual History Review. 30, 2, s. 209-231 23 s.

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

  5. Udgivet

    Contests about Natural Law in Early Enlightenment Copenhagen

    Jensen, Mads Langballe, 16 nov. 2016, I: History of European Ideas. 42, 8, s. 1027-1041 15 s.

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 247674858