Nye arkæologiske undersøgelser i Perus regnskov: lokaliteten Posic

Fredagsforelæsning på arkæologi m/ cand.mag. Andreas Valentin Wadskjær, arkæologisk leder af “Posic Archaeological Project”.

Oplæg

Et dansk-peruviansk hold af arkæologer undersøgte i somrene 2018 og 2019 den arkæologiske lokalitet Posic i tågeregnskoven i det nordøstlige Peru. Den forhistoriske lokalitet har været beboet af først en lokal kultur, efterfulgt af chachapoyaskulturen og er senere blevet indlemmet i inkaimperiet. Posic er desuden beskrevet i de spanske kilder som værende rig på bl.a. guld og salt.

Posic består af flere forskellige sektorer bl.a. Posic A som var et regionalt Inka-administrationscenter beliggende ved grænsen til Inka-imperiet. Denne stærke Inka-tilstedeværelse i et ellers marginalt område kan kun ses som et udtryk for en stærk økonomisk interesse. Posic B var en bosættelse, der tilhørte chachapoyaskulturen, kendte for deres oprør mod inkaerne. Posic C ser ud til at være et hellig kompleks beliggende mellem Posic A og Posic B. De seneste to feltsæsoner har fokuseret herpå og forelæsningen vil præsentere de nye opdagelser fra Posic C-komplekset. En af de mere ekstraordinære strukturer er Huaca Yacu, som er en stor halvcirkelformet bygning, der omgiver en naturlig ferskvandskilde.