Ind i Danmark: Skabelse af sted og tilhørsforhold blandt nyankomne flygtningefamilier bosat i mindre danske lokalsamfund

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

Dokumenter

  • Birgitte Romme Larsen
På baggrund af etnografisk feltarbejde udført blandt en række nyligt anerkendte flygtningefamilier bosat i mindre jyske lokalsamfund undersøger denne afhandling nyankomne flygtninges erfaringer og praksisser knyttet til dét at bosætte sig i – og blive del af – det danske samfund.
I Danmark har en særlig boligspredningspolitik siden 1999 betydet, at anerkendte flygtninge i de første tre år efter tildelingen af opholdstilladelse tvungent boligplaceres i danske provinsområder væk fra landets urbane centre. Tanken fra politisk hold er, at nye flygtninge på denne måde i højere grad end tidligere vil blive del af det såkaldte danske majoritetssamfund gennem etableringen af sociale bånd til etniske danskere. I afhandlingen udforskes det, hvad der sker, når denne større landspolitiske, velfærdsstatslige integrationsdagsorden konkretiserer sig lokalt, idet den omsættes til praksis mellem mennesker. Med afsæt i deltagerobservation i flygtningefamiliernes hjem, nabolag og lokalsamfund udgøres det analytiske hovedtema derfor af de forhandlinger af inklusion, eksklusion og tilhørsforhold, som finder sted i det daglige møde mellem familiemedlemmerne og deres lokale sociale omgivelser, såsom kommunale integrationssagsbehandlere, skolelærere, børnehavepersonale, andre boligplacerede flygtninge, frivillige flygtningehjælpere og naboer.
For at kunne skabe inklusion, accept og tilknytning inden for deres nye, danske omgivelser analyseres det, hvordan familiernes børn, unge og voksne må manøvrere inden for en lang række lokalt indforståede normer og værdier for familieliv og domestisk rum, som de i dagligdagen konfronteres med i kraft af deres egne familierelationer og domestiske hverdagspraktikker. Herigennem vises det, hvordan implicitte sociale og kulturelle koder for ”fremmedhed” og ”ikke-fremmedhed” i vid udstrækning er konkretiseret, materialiseret og kropsliggjort i det inter-domestiske rum mellem flygtningefamilierne og deres sociale omgivelser.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKbh.
ForlagInstitut for Antropologi, Københavns Universitet
Antal sider292
ISBN (Trykt)9788771130669
StatusUdgivet - 2011
NavnPh.D.-række
Nummer66

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 35220598