Slaggeaftapningsovne i Danmark, udgravninger og forsøg

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Mange danske udgravninger, teoretiske diskussioner og eksperimentel-arkæologiske forsøg har taget sigte på at afgrænse jernudvindingsovnens kronologiske og typologiske udvikling.
Vi ved, at bønder i Danmark har udvundet jern af myremalm helt fra den tidligste jernalder, men det arkæologiske materiale fra ældre førromersk jernalder er begrænset til slagger, ristet myremalm og genstande af jern. Selve jernudvindingsovnen er kun kendt fra perioden mellem yngre førromersk jernalder og frem i ældre germansk jernalder - samt igen fra den tidlige middelalder. I disse to kronologiske forløb kan der identificeres tre typologisk forskellige ovne: Espevej-ovne, Drengsted-ovne og slaggeaftapningsovne, der alle tilhører gruppen af vesteuropæiske skaktovne, mens de i den centraleuropæiske typologi er repræsentanter for henholdsvis skaktovne og aftapningsovne.

På seminaret Ovnskronologi og ovnstypologi i den nordiske jernvinna, Kittilbu 2009 blev de få danske fund af slaggeaftapningsovne vurderet og diskuteret, ligesom der blev gjort rede for, hvordan disse ovne fungerer i eksperimentel-arkæologiske jernudvindingsforsøg. Der blev også argumenteret for en nuancering af de definerede ovntyper og for, at ”typerne” ikke kun varierer i tid, men også i rum.
OriginalsprogDansk
TitelOvnstypologi og ovnskronologi i den nordiske jenvinna : Jernvinna i Oppland, Symposium på Kittilbu, 16.-18. juni 2009
RedaktørerBernt Rundberget, Jan Henning Larsen, Tom H. Borse
Antal sider15
UdgivelsesstedKulturhistorisk Museum, Oslo
ForlagPortal Forlag
Publikationsdato2013
Sider119-133
ISBN (Trykt)978-82-92712-97-9
StatusUdgivet - 2013

    Forskningsområder

  • Det Humanistiske Fakultet - jernudvinding, arkæologi, Skandinavien, Jernudvindingsovne, kronologi, regionalitet

ID: 91924219